VVD Zuidplas bezoekt exportslachterij T. Boer & Zn in Nieuwerkerk aan den IJssel

Afgelopen vrijdag heeft een delegatie van VVD Zuidplas een bezoek gebracht aan exportslachterij T. Boer & Zn in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ze kregen een rondleiding langs de diverse afdelingen op zowel de hoofdvestiging als bij Coolstore 350 aan de 's-Gravenweg.

Directe aanleiding voor het bezoek zijn de plannen voor een ondergrondse uitbreiding van de hoofdvestiging aan de ’s-Gravenweg. Het bedrijfsproces wordt steeds verder geoptimaliseerd om aan veranderende klantwensen en strenge regels omtrent voedselveiligheid te kunnen voldoen. Een en ander werd duidelijk tijdens een rondleiding die werd gegeven door Teunis Boer jzn en Theo Legters.

Waar voorheen grote stukken 'in de been’ het pand verlieten naar vleesverwerkingsbedrijven, wordt tegenwoordig door Boer steeds meer zelf uitgebeend en verwerkt en gaan stukjes vlees verkoopklaar verpakt naar de grote supermarktketens. Jaarlijks worden er ongeveer 400.000 kalveren geslacht, dagelijks is dat circa 1500. Voor het verwerken van vlees is het wel noodzakelijk dat het goed is afgekoeld, en daarom is nu meer ruimte nodig in de kelder zodat het vlees daar, bij elkaar gesorteerd op herkomst en kwaliteit, langer kan hangen om verder af te koelen.

De plannen voor de uitbreiding zijn onlangs ook in de raadscommissie Ruimte gepresenteerd aan de lokale politiek. Het gaat om indrukwekkende plannen. De kavel naast de slachterij is aangekocht en het huisje dat er nu staat wordt gesloopt. Er zal in een diepe bouwput een kelder worden gemaakt van 17,5 bij 56 meter. Als ‘de deksel’ er dan weer op zit wordt de oorspronkelijke situatie weer in ere hersteld, inclusief de woning. Voor passanten zal er dan niets meer te zien zijn van de operatie.

De uitdaging van het plan zit in het bouwproces om de omgeving zo min mogelijk te belasten gedurende de verwachte anderhalf jaar bouwtijd.  De VVD'ers zijn blij met de waardevolle informatie die ook vrijdag is verzameld bij deze oer-Nieuwerkerkse onderneming.