Bestemmingsplan Middengebied: Een balans tussen noodzaak en zorgvuldigheid
Op 14 mei 2024 nam de gemeente Zuidplas het grootste besluit ooit: het bestemmingsplan voor het Middengebied Zuidplaspolder 1. Dit plan, dat bekend staat als het "Vijfde Dorp," heeft aanzienlijke zorgen en uitdagingen opgeroepen, zowel financieel als infrastructureel. Uw lokale VVD fractie heeft benadrukt dat er nog veel werk nodig is om deze ontwikkeling te voltooien. Het huiswerk is wat dat betreft nog lang niet af, getuige ook de vele handtekeningen op een petitie die aan de burgemeester werd aangeboden. De ondertekenaars maken zich vooral zorgen over de financiële aspecten en de impact op verkeer en ondernemers.
De Wet Voorkeursrecht Gemeente (WVG), ingesteld in mei 2021, bemoeilijkte het besluitvormingsproces. De opgelegde WVG verliep op 19 mei 2024 als het bestemmingsplan niet werd vastgesteld, wat kan leiden tot verhoogde grondkosten en bestuurlijke uitdagingen. De gemeenteraad stond dan ook drie opties: het voorstel wegstemmen, uitstellen, of aannemen. Wegstemmen was voor de lokale VVD fractie geen optie vanwege de risico's van faillissement en gedwongen herstructurering als artikel 12 gemeente. Uitstellen had betekend dat de WVG zou verlopen, met bijbehorende risico's.
De VVD Zuidplas fractie koos ervoor om verdeeld te stemmen, maar uiteindelijk wel in meerderheid voor het plan te stemmen. Dit omdat onze randvoorwaardelijke moties en amendementen werden aangenomen, gericht op: werken aan het herstellen van vertrouwen onder inwoners en ondernemers in het plangebied en het bieden van perspectief, woningen in het middensegment niet de kind van de rekening te laten zijn en bij de verdere uitwerking rekening te houden met bouwen naar behoefte en tot slot financiële tegenvallers in het Middengebied niet tot gevolg hebben dat (eventueel reeds geplande) investeringen in de andere dorpen geen doorgang kunnen vinden.
Ondanks dat het bestemmingsplan is aangenomen is het traject nog lang niet afgerond, en uw lokale VVD fractie blijft kritisch en constructief betrokken bij de verdere ontwikkeling van het Middengebied.
Regionale Opvang Locatie: Opvang elders in de regio
Het gevoerde landelijke beleid rondom migratie en asiel, heeft ook de gemeente Zuidplas in een moeilijke positie gebracht. Uw lokale VVD fractie blijft tegen de huidige aanpak van een Regionale Opvang Locatie (ROL) in Zuidplas en pleit voor plaatsing elders in de regio. Al in mei 2021 besloot het college om samen met het COA en de Provincie de mogelijkheden voor een ROL te verkennen. De VVD diende destijds al een motie in met nadruk op goede informatievoorziening, budgetneutraliteit, impact op zorg, onderwijs, openbare orde, en integratie van statushouders.
De VVD Zuidplas fractie is echter van mening dat de voorwaarden uit die motie niet zijn nageleefd. De vraag blijft waarom de ROL niet elders in de regio kan worden geplaatst, gezien Zuidplas al een grote verantwoordelijkheid draagt met de bouw van een nieuw dorp van 8000 huizen, wat al aanzienlijke risico's met zich meebrengt.
Tijdens de behandeling van de zomernota op 9 juli 2024 riep de VVD middels een motie het college op te stoppen met de ontwikkeling van een ROL in Nieuwerkerk aan den IJssel, mede omdat de spreidingswet met het nieuwe kabinet van tafel is. Helaas werd deze motie niet aangenomen; alleen de VVD Zuidplas en NEZ stemden voor, terwijl de overige partijen tegen waren.
Uw lokale VVD fractie zal blijven benadrukken dat Zuidplas al voldoende verantwoordelijkheid neemt en zal dan ook blijven oproepen tot regionale afspraken voor de opvang van migranten en asielzoekers, buiten Zuidplas.
Transitievisie Warmte: Realisme centraal
De energietransitie is een belangrijk speerpunt voor de VVD Zuidplas. In ons verkiezingsprogramma benadrukten we het belang van een duurzame toekomst zonder dat inwoners in de kou komen te zitten. We hebben ons altijd verzet tegen de collectieve, verplichte gasafkoppeling van buurten en pleiten in plaats daarvan voor een individuele benadering. Onze visie is dat inwoners zelf moeten kunnen bepalen wanneer en hoe zij hun woningen verduurzamen, met een sterke focus op isolatie om gasverbruik te verminderen.
Tijdens de zomernota op 9 juli 2024, hebben we onze zorgen geuit over de participatie in de transitievisie warmte. We zijn kritisch op de manier waarop deze participatie wordt vormgegeven. Duurzaamheidsmaatregelen raken mensen direct in hun leefomgeving en portemonnee. Daarom hebben we een motie ingediend om de participatie opnieuw te beginnen, samen met de inwoners, om de beste opties voor nieuwe warmtevoorzieningen te verkennen. Deze motie is gelukkig omarmd. Hiermee zorgen we voor draagvlak, wat essentieel is voor het succes van de warmtetransitie.
Ruimtelijke Ontwikkelingen: Participatie en verwachtingsmanagement
In Zuidplas gebeurd veel. Daarbij zien we ook veel uitdagingen, met name op het gebied van middelen en capaciteit. Ook bij de ruimtelijke ontwikkelingen in Zuidplas blijft dit een belangrijk aandachtspunt. Uw lokale VVD fractie is betrokken geweest bij de vele ontwikkelingen die afgelopen maanden zijn gepasseerd. Zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van de Beth San locatie in Moerkapelle. Ondanks dat veel inwoners bezorgd zijn over de hoogte en omvang van de plannen, hebben we toezeggingen gekregen voor een maximale bouwhoogte van 3 tot 4 woonlagen. Dit biedt een compromis tussen de behoefte aan woningen en de zorgen van de inwoners.
Daarnaast ligt er eindelijk een bestemmingsplan voor de realisatie van 44 huurappartementen aan de Kamerlingh Onnesstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hoewel we grotendeels tevreden zijn, hebben we benadrukt dat het participatieproces beter moet. Inwoners moeten zich gehoord voelen en er moet goed verwachtingsmanagement plaatsvinden om misverstanden en teleurstellingen te voorkomen. Doordat onze motie is aangenomen om direct bij de realisatie 19 extra parkeerplaatsen te realiseren, hopen wij dat direct omwonenden wat meer gerustgesteld zijn.
Participatie bij ruimtelijke projecten blijft wat uw lokale VVD fractie betreft een aandachtspunt. We hebben het belang van goed verwachtingsmanagement benadrukt, zodat inspraak niet voelt als een formaliteit, maar als een oprechte dialoog. Inwoners moeten zich gehoord voelen, zelfs als ze niet altijd het gewenste resultaat kunnen krijgen. Hier zullen we de aankomende periode ons hard voor blijven maken.
Ook zal uw lokale VVD fractie blijven benadrukken dat het middensegment niet het kind van de rekening moet worden bij nieuwbouw en willen we sneller duidelijkheid bieden over locaties zoals Nieuwerkerk-Noord en de Groene Zoom. Tot slot zijn we blij dat onze motie voor het aanbieden van startersleningen aan lokale starters, is aangenomen en kijken we uit naar de uitwerking, zodat we ook de doorstroom binnen Zuidplas kunnen bevorderen.
Locatiekeuze nieuwbouw scholen wijk Zuidplas: Vertrouwen herstellen
Na 15 maanden is er eindelijk een locatiekeuze voor de nieuwbouw van de basisscholen Goudmos en Kroonkruid in de wijk Zuidplas, Nieuwerkerk aan den IJssel: herbouw op de huidige locaties. De lokale VVD fractie is kritisch geweest op het proces en heeft veel met inwoners gesproken. Hoewel wij blij zijn met de locatiekeuze, erkent uw lokale VVD fractie dat communicatie en participatie de afgelopen 15 maanden tekortgeschoten zijn, wat het vertrouwen in de politiek heeft geschaad. Voor een succesvolle volgende fase benadrukt de VVD Zuidplas fractie het belang van goed verwachtingsmanagement. De fractie roept op om misverstanden en teleurstellingen te voorkomen door transparantie en zorgvuldigheid. Verder moeten eerdere input in scenario’s worden meegenomen en financiële beslissingen goed onderbouwd aan de raad worden voorgelegd.
Financiën: Lokale lasten niet onnodig hoog
Het jaarresultaat van Zuidplas is negatief, maar minder dan verwacht dankzij incidentele inkomsten, waaronder een hogere uitkering van het Rijk. Hoewel de begroting strak is, wat belastingen laag houdt, maakt het de gemeente Zuidplas kwetsbaar voor financiële tegenvallers. Onze schuldpositie is hoger dan het landelijke gemiddelde, maar dit is niet direct zorgwekkend als ontwikkelgemeente.
Uw lokale VVD fractie heeft ook nog wel wat zorgen. Zo is er nog veel achterstallige onroerendezaakbelasting (OZB) te innen. Het OZB-proces is niet op orde en aanslagen over 2022 en 2023 zijn nog niet afgerond. Daarnaast moet worden gewerkt aan het kostendekkend maken van gemeentelijke diensten, zoals paspoorten en rijbewijzen. Wij zijn blij dat onze motie is aangenomen om dit te verbeteren.
Als fractie zijn we blij dat zero-based budgeting wordt geïntroduceerd, waarbij vanaf nul wordt opgebouwd naar wat echt belangrijk is. Dit biedt inzicht in uitgaven en mogelijke verhoging van inkomsten, bijvoorbeeld via subsidies. Uw lokale VVD fractie ziet deze methoden positief tegemoet en is benieuwd naar de resultaten.
Conclusie
Het afgelopen halfjaar heeft veel tijd en inspanning gevraagd, maar we hebben belangrijke successen geboekt voor de inwoners van Zuidplas. We blijven ons inzetten voor realistische en duurzame oplossingen, goede participatie en verwachtingsmanagement, en een solide financieel beheer. Als uw lokale VVD staan we altijd open voor een gesprek en blijven we ons inzetten voor de belangen van onze inwoners.