De VVD stemtip van de dag: woningen voor iedereen!

Woningen voor iedereen!

Het is hét gesprek van de dag, ook in Zuidplas. De woningmarkt zit op slot. Voor ‘Jan Modaal’  zijn er geen betaalbare woningen te krijgen in onze regio. En voor starters is een koophuis gewoon niet haalbaar. En dat heeft niet alleen met de prijzen te maken, ook met de bereidheid van banken om dit soort starters te helpen met redelijke voorwaarden voor hun financiering.

We spraken laatst een jonge man van 21 jaar. Voor zijn leeftijd een prima salaris (1900 euro netto p.m.) als elektricien, met een vast contract en zonder schulden. Had een huisje gezien voor 184.000 euro. Wat zegt de bank: u dient 80.000 euro eigen geld mee te nemen.

Als deze man het huis koopt tegen 2% rente, betaalt hij nog geen 350 euro per maand. En als hij gaat huren wellicht 1000?!

Lokaal hebben we dit als VVD al opgepakt door veel huizen te bouwen en dan ook voor alle doelgroepen. Onlangs waren we nog de 3e bouwgemeente van Nederland. Onze wethouder wonen Jan Hordijk kondigde laatst ook (terecht) trots aan dat Zuidplas vanuit het Rijk een bijdrage van 14 miljoen euro tegemoet kan zien als impuls voor de woningbouw. Doorbouwen dus!


Voor meer oplossingen hebben we toch de landelijke overheid nodig. De VVD stelt dan ook in haar programma dat het niet  eerlijk is, als  je  met  een  modaal  inkomen nauwelijks de mogelijkheid hebt om een huis te kopen, maar intussen wel je lasten stijgen. Een  betaalbare  woning  moet  voor  iedereen  bereikbaar  zijn.  De  eigen  woning  mag  daarom  geen  melkkoe  worden  door  hoge  belastingen.  Huren  en  koopprijzen  moeten  omlaag  door  meer aanbod en de overheid moet doorstroom stimuleren in de sociale huur.

Daarnaast zijn er Investeringen nodig in meer toekomstbestendige woningen en kleinschalige woonvormen voor senioren, conform lokale woonzorgvisies. Het moet op deze manier mogelijk worden om hier met behulp van zorg te blijven wonen, gedurende  het  ouder  worden.