Op nachtelijke patrouille door Nieuwerkerk met handhaving en de wijkagent

Na wat contacten over (jeugd)overlast vanuit de VVD fractie met bewoners bij winkelcentrum Dorrestein, de burgemeester en de veiligheidscoördinator kreeg ik een uitnodiging eens mee te gaan met handhaving/bikers van de gemeente Deze kans heb ik niet laten lopen en dezelfde week nog ben ik mee gegaan met de “nachtdienst” . Vrijdagavond om 22.00 op pad dus!

Bikers Erik en Charlotte en wijkagent Ton kwamen me ophalen en op de fiets begonnen we onze ronde door Nieuwerkerk.

Al snel bleek dat de bikers elke “overlast hotspot”en hangplek kennen. Pleintjes met bankjes, overdekte plekken uit het zicht, “officiële” hangplekken, we gingen ze allemaal langs door de verschillende wijken. Sommige openbare plekken liggen zeer voor de hand voor de jeugd (bijvoorbeeld de ingang van de Hoed bij het station), iets om bij bouwen goed over na te denken. Sommige plekken waren mij volstrekt onbekend, want goed uit het zicht van iedereen.

Onderweg werden fietsers zonder licht, fietsers die tegen het verkeer in reden en een scooter op een fietspad aangesproken. De meeste inwoners groetten ons vriendelijk. Men waardeerde zichtbare, aan te spreken handhavers/politie duidelijk. Des te zorgelijker dat de capaciteit van team Zuidplas waarschijnlijk weer af zal nemen.

Het algemene beeld was rustig, maar op een aantal plekken (Raadhuisplein, ’t Blok, Essepark) werd het gesprek met de jeugd die daar “hing’ aangegaan. “Hou ’t een beetje rustig jongens en ruim straks je rommel even op” was de teneur van de gesprekken. De jeugd en de handhavers kenden elkaar in de meeste gevallen en de sfeer was goed.

Ook gingen we langs de horeca in Nieuwerkerk waar het beeld over het algemeen ook goed was. Bij Dorrestein werd meerdere malen gekeken, maar ook daar bleef het rustig.

Om 02.00 uur zat mijn “dienst” er op, had ik Nieuwerkerk nog beter leren kennen en gingen de handhavers en de wijkagent door naar Zevenhuizen.

 

Leerzaam en leuk dit belangrijke werk voor Zuidplas. Dame en heren, nogmaals bedankt !!!

 

Jan Ambachtsheer

VVD raadslid