Nick Rockx

Activiteiten:

Raadslid, Fractiesecretaris

Commissie Ruimtelijke plannen

Hoe lang woon je al in Nieuwerkerk en wat is je (gezins)situatie?

In 1979 als 1-jarige in Nieuwerkerk aan den IJssel komen wonen, op de Fonteinkruid vlakbij mijn latere basisschool De Wingerd.

10 jaar later verhuisden wij naar de Polderdreef, vervolgens uit huis gegaan naar de Ir. Leemansstraat en daarna de Schubertstraat. Sinds 2016 woon ik met Dorine samen aan de mooie 's-Gravenweg.

Waarom ben je in de (Nieuwerkerkse) politiek actief ?

Ik kom uit een nest van vrijwilligers en kán gewoon niet stilzitten, dan mis ik iets.

Na jarenlang zeer actief te zijn geweest op de plaatselijke voetbalvereniging waar ik nog vaak te vinden ben, zocht ik wat anders. Na 'Fortuyn' kreeg ik het zetje richting politiek, waar je actief kunt zijn om er samen iets moois van te maken.

Ik ben sinds 2002 actief in het Nieuwerkerkse, eerst in een voor de meeste mensen niet zichtbare bestuurlijke PR-functie. Van april 2006 tot aan de fusie in 2010 was ik ook als raadslid actief in Nieuwerkerk aan den IJssel. Een mooie positie om invloed uit te oefenen om van Nieuwerkerk een plaats te maken waarin we het als Nieuwerkerkse burgers, sámen, steeds beter en leuker te maken.

Na de fusie heb ik 4 jaar andere leuke dingen gedaan. Politiek is leuk maar tijdrovend. Dat vergeten de meeste mensen denk ik. Na die 4 jaar ben ik weer fris om nu in Zuidplas weer aan de slag te zijn. In een bijna geheel nieuwe fractie ben ik nu samen met Annika voornamelijk bezig metde portefeuille Ruimtelijke plannen. Heel wat anders dan de grote Zuidplas-ontwikkeling plannen van 8 jaar geleden, zijn nu de juist kleinschalige plannen voor her-ontwikkeling binnen de kernen. Daar ben ik een groot voorstander van. Vernieuwing maar wel met een dorps karakter.

Wat doe je nog meer naast deze politieke hobby?

Ik ben van oorsprong programmeur en ben nu de manager van de afdeling Support & Optimization bij internetbureau Mangrove in Rotterdam. Daarnaast ben ik veel actief bij de vv Nieuwerkerk. Zowel fluiten als voetballen (in Het 6e) en als lid van de commissie Normen & Waarden.

In de zomermaanden probeer ik zoveel mogelijk kilometers te maken op de racefiets. In en rondom Zuidplas zijn daar echt hele leuke 'rondjes' voor uit te stippelen. In 2014 ben ik de Alp d'Huez opgefietst voor het goede doel, een fantastische ervaring. Maar lange pleziertochten in Nederland hebben wel mijn voorkeur. 

Wat mis je (nog) in Zuidplas?

Het wonen in (de kernen van) Zuidplas is aangenaam. We leven in vrijheid en elke dag kun je op televisie zien dat dat echt niet vanzelfsprekend is. Dat in het achterhoofd houdend vind ik het wel jammer dat er altijd veel weerstand is tegen nieuwe plannen om er samen iets gezelligs van te maken.

Telkens worden de weinige mogelijkheden verder verkleind door bezwaren en protesten van buurtbewoners. Het 'geven en nemen' wordt dan alleen nemen. Ik zou graag meer 'geven' zien in Zuidplas.

Wat zou je willen veranderen in de komende 4 jaren?

Het zal niet in 4 jaren gaan lukken, maar ik hoop dat er zachtjes aan toch een einde gaat komen aan de hokjes en stempels die in Nieuwerkerk gehanteerd worden. Ja, er zijn jongeren die er een zooitje van maken, maar er zijn er nog meer die fantastische dingen doen voor anderen.

Verder vind ik dat de eigen verantwoordelijkheid een begrip is dat van vorm verandert als het even niet uitkomt. Zelf straatje vegen en strooien bij gladheid bijvoorbeeld, dat zie je bijna niet meer terug. Ik weet niet of het in 4 jaar kan, maar ik zou toch willen proberen om de inwoners van Zuidplas te laten inzien dat we hier niet op een vakantiepark zitten, waar alles netjes voor je geregeld wordt en waar je met problemen naar de klachtenbalie kunt lopen. Zelf de handjes uit de mouwen steken en er niet blind vanuit gaan dat een ander het wel eventjes opknapt. We zijn nog teveel op ons zelf gericht. En in die gevallen dat er vrijwilligers voor je aan het werk zijn, moet je die zeker respecteren.

Wat zou je zeker willen behouden de komende jaren?

Veel inwoners van Zuidplas zijn hier komen wonen voor de rust en het landelijke karakter en zijn bereid geweest daar hoge woningprijzen voor te betalen. Als we dat landelijke karakter, op welke manier dan ook, zoveel mogelijk zouden kunnen waarborgen of zelfs uitbreiden, dan moeten we daar echt voor strijden.